MERKEZİMİZİN PATENTİ BURSA TÜYAP FUARINDA

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2022 yılı itibarıyla üniversitelerimizin ticarileştirme faaliyetlerine katkı sağlamak üzere stant açmak suretiyle katılım sağlanması ve ulusal fuarlarda teknoloji transferi işlemleri ile ticarileştirme faaliyetlerine aracılık etmek üzere her fuarda 3 bireysel buluş sahibinin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından stant alanında sergilenmesi kararlaştırılmıştır.
   Bu amaçla sınai mülkiyet sistemini yatırım sürecinin bir parçası haline getirmek ve sınai mülkiyetin getireceği avantajlardan yararlanmak isteyenleri bilgilendirmek için geniş kitlelerin katılımıyla 140000 m2 alanda gerçekleşen 714 firmanın ve 3 üniversitenin katıldığı Bursa 19. Uluslararası Elektrik, Elektronik ve Makine Otomasyon Fuarında sergilenmesi amacıyla üniversitemizi temsil etmek üzere Uluslararası İşitme Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü ve Fakültemiz Odyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan BULUT, Trakya Üniversitesi Bilgisayar Müh. Öğretim Üyesi Doç.Dr. İlhan UMUT, İpsala MYO Öğretim Üyesi Muhammed Ozan AKI ve Koç Üniversitesi KBB AD Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Cem UZUN ve Prof. Dr. Ahmet ATAŞ ile birlikte geliştirdikleri “Çift Kanallı Otoakustik Emisyon Cihazı" buluş başlıklı ve 2016/19885 sayılı patenti ile üniversitemiz adına sergilenen 3 buluştan biri olmuştur.
Buluş kısaca, normal veya sağlıklı iç kulaklarda bir ses uyaranına karşı veya kendiliğinden oluşabilen sesleri kayıt edebilen bir objektif ölçüm yöntemi olan otoakustik emisyon testinin, deneysel çalışmalardan elde edilen veriler ile farklı bir algoritmada yerli bir yazılım ve donanım ile daha işlevsel hale getirildiği çift kanallı bir otoakustik emisyon cihazı ile ilgilidir. İthal bir yazılımla kullanılan otoakustik emisyon testi, kliniksel anlamda yazılım değeri yüksek, tüm eğitim ve araştırma hastaneleri, doğum evleri ve devlet hastanelerinde bulunması zorunlu bir ölçüm yöntemi olarak ülkemizde yüksek maliyet ile kullanılmaktadır. Cihazın donanımsal parçaları da düşünüldüğü zaman maliyet oldukça artmaktadır.
   Fakültemiz Odyoloji bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erdoğan BULUT, bir ekip çalışması olarak yerli bir yazılım ve donanımsal parçalar yapılarak ürün verimliliğinin arttırıldığı ve maliyetinin düşürüldüğü ayrıca bu cihazın daha da geliştirilerek işitsel beyinsapı yanıtlarını değerlendiren ABR cihazı ile kombine edileceğini belirtmiştir.
   Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri desteği ile geliştirilmiş bu cihazların üniversitemiz ve ülkemiz için büyük bir kazanç olmasını temenni ediyor ve öğretim üyelerimizi tebrik ediyoruz.
Ek Resimler
Bu içerik 26.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 115 kez okundu.