Trakya Üniversitesi’nin işitme çalışmaları üzerine buluşuna uluslararası patent

EDİRNE,(DHA)-TRAKYA Üniversitesi Uluslararası İşitme Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ‘Koklear implantta spatial seçiciliği ve konuşmayı ayırt etmeyi artırmak için yeni bir elektrod frekans kodlama yöntemi’ isimli buluşu Avustralya Patent Enstitüsü’nden uluslararası patent aldı.
Trakya Üniversitesi Uluslararası İşitme Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cem Uzun ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erdoğan Bulut tarafından geliştirilen ‘Koklear implantta spatial seçiciliği ve konuşmayı ayırt etmeyi artırmak için yeni bir elektrod frekans kodlama yöntemi’ buluşu ile klinik çalışmalarının yapıldığı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataş ve Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Eyyüp Kara’nın “A novel method of frequency coding of an electrode to promote spatial selectivity and speech discrimination in cochlear implants’ başlıklı buluşu Avustralya Patent Enstitüsü’nden uluslararası patent aldı.

Buluş sahipleri Prof. Dr. Cem Uzun ve Doç. Dr. Erdoğan Bulut, patent belgesini teslim etmek üzere Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu ziyaret etti. Ziyaret sırasında buluş hakkında bilgiler veren Merkez Müdürü Prof. Dr. Cem Uzun, işitmede mevcut yardımcı protezlerin verimliliğinin istenen düzeyde olmamasından yola çıkarak iç kulakta farklı frekanslara sahip seslerin birbirinden ayırt edilmesini yeni bir mekanizma ile açıkladıklarını belirti.Buluşun işitme teknolojilerinin temel çalışma prensibini değiştirme potansiyeli bulunduğunu da ifade eden Prof. Dr. Cem Uzun, “Buluşumuz öncesi kokleanın frekans ayrımı von Bekesy’nin ‘Yayılan dalga teorisi’ ile açıklanıyordu. Yapılan çalışmalar ışığında bu teoremin kokleanın frekans ayrımını tam olarak açıklayamadığı ve artık kokleanın sesi alan, analiz eden, ileten biyonik bir yükselteç olduğu gösterilmiştir. İşitme ölçüm cihazları, yardımcı protezlerin ve koklear implant cihazlarının verimliliği en fazla yüzde 70’ler civarındayken buluşumuzda yaptığımız çalışmalar sonucu elde edilen veriler ile bu oranı daha yukarılara çekebileceğiz. Buluşumuz, mevcut teknolojilerdeki temel çalışma prensibini ve buna bağlı olarak yazılımsal algoritmayı ve donanımı da değiştirecektir” dedi.

Ek Resimler
Bu içerik 26.02.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 615 kez okundu.